søvnbehandling.jpg
– Plutselig skjedde det! Etter tre ukers tid så snudde det med ett, og det er nesten så jeg kan si at har jeg sovet godt siden! forteller en fornøyd Renate Holden Søgaard. Hun er en av flere deltakere som har hatt godt utbytte av søvnbehandlingen «Stå Opp» som arrangeres av Modum, Ringerike og Sigdal kommuner.

Renate Holden Søgaard bor i Vikersund med familien, jobber fullt og har en aktiv hverdag med to barn i tenårene. I mange år slet hun med søvnen. Egentlig helt siden hun fikk barn, forteller hun.
– Jeg hadde ikke vanskeligheter med å sovne om kvelden, men jeg våknet om natta og kunne ligge våken i flere timer. Gjerne sånn mellom klokka 01- 04.

Renate forteller om lite overskudd.
– Det ble jo en slags livsstil, men man blir jo veldig sliten. Hukommelsen blir dårlig og energinivået lavt. Jeg hadde jo gode og dårlige perioder selvfølgelig, men jeg kan liksom ikke huske noe annet enn at jeg alltid var våken i løpet av natta.

 
Stå opp- et kurs for deg med søvnproblemer
Stå opp- et kurs for deg med søvnproblemer

Snudde på søvnkurs

I løpet av denne vinteren og våren har søvnmønsteret til Renate snudd.
– Det er helt utrolig, smiler hun. – Jeg trodde jo at det var sånn jeg var, trodde ikke det var mulig å endre søvnmønsteret mitt, men det gikk.

Renate Holden Søgaard deltok i vinter på søvnbehandlingen «Stå Opp» i regi av Rask Psykisk Helsehjelp i Ringerike, Modum og Sigdal. Behandlingen som går over 9 uker, gav resultater.

– Det er så enkelt at det nesten er banalt. I alle fall var det veldig effektivt for meg!

Mange opplever søvnproblemer. Søvnproblemer er en av de vanligste helseplagene i befolkningen. På kurset «Stå Opp» jobbes det med å endre søvnmønsteret. Behandlingen er gratis og åpent for alle som sliter med søvnen i Ringerike og Modum.

– Vi har tre typer, forteller Marte Moseng, spesialvernepleier, i Rask Psykisk Helsehjelp Ringerike.

– Vi har de som sovner veldig sent. De som våkner midt på natta, også har vi de som våkner veldig tidlig og ikke får sove igjen! Vi bruker samme behandling på alle. Målet er å tvinge kroppen inn i et nytt søvnmønster.

Mats Lien er leder av Rask psykisk helsehjelp i Modum.
Mats Lien - en av kursholderne (Foto: Ringerike kommune)

Dette skjer i

Psykolog Mats Lien i Rask Psykisk Helsehjelp Modum og Sigdal, utdyper hva som skjer på «Stå Opp».

– Det første deltakerne gjør er å kartlegge søvnen slik den er nå. Da fører man en søvndagbok i en uke. Rett og slett når man legger seg, når man står opp, hvor mange oppvåkninger i løpet av natten, og om man sover på dagen.

Målet med søvndagboken er å kartlegge hvor mye våkentid den enkelte har i sengen. Mange forteller at de ligger mange timer våkne i sengen hver natt.
– Det er dette vi ønsker å avlære. Man skal ha sammenhengende god søvn når man først sover, mens er en våken, skal en være utenfor senga.

Marte Moseng skyter inn:
– Litt av kunsten er at deltakerne skal bygge opp et søvnbehov i starten. Så når de først legger seg, så skal de være så trøtte at det sovner nærmest umiddelbart. De får et underskudd på søvn. Det er litt tøft i starten, men utover i kurset får de sove mer og mer.

– Søvnrestriksjon er hovedprinsippet. Man begrenser tiden man oppholder seg i sengen. Det skal tilsvare den tiden man faktisk sover. Det er egentlig grunnlaget i behandlingen, forteller Mats Lien.

Tøff start

Renate Holden Søgaard forteller at det var tøft de første ukene. For henne viste søvndagboken at hun sov mellom 4-5 timer om natten. For å se om de kan snu dette, tar behandlingen utgangspunkt i når du må stå opp. For Renate som stod opp rundt klokka 06.30 betød det at hun ikke fikk legge seg før klokka 01.30 på natta.

– Det er tidspunktet for når du står opp som avgjør når du kan legge deg. Det tøffeste i starten var å holde seg våken så lenge på kvelden og natta, minnes Renate.
– Da var det godt å være en del av en gruppe gjennom disse ukene, vi kunne gi hverandre gode tips til hvordan holde seg våken, og ikke minst heie på hverandre.

Etter tre uker merket Renate plutselig en endring.
– Det startet med at jeg ikke kunne huske om jeg hadde våknet i løpet av natta, smiler hun fornøyd.

Hva kom det av tror du?

– Jeg fulgte egentlig bare det de sa på kurset og gjorde det jeg skulle, ler hun. – Selv om det var noen tøffe tak spesielt i starten, så er jeg overrasket over hvor fort det faktisk gikk.

Renate kan røpe at hun nå i all hovedsak sover hele natten igjennom.
– Nå sover jeg veldig godt. Jeg legger meg til faste tider og står opp til faste tider. Det føles helt naturlig. Dette gjennomfører jeg også i helgene. Mønsteret fører til at jeg trøtt uten å være stuptrøtt. Jeg føler at jeg har fått et helt normalt liv med overskudd.

 

depressed old man and stressed lying in bed from insomnia
Søvnproblemer?

6 grunnregler for god søvn

 

1. Legg deg kun når du er søvnig
2. Sengen skal kun brukes til søvn og sex
3. Stå opp dersom du ikke får sove
4. Gjenta punkt 3!
5. Stå opp samme tid hver morgen – også i helgene
6. Ikke sove på dagen

Nye kurs starter i høst - meld deg på!
Nye kurs starter i høst - meld deg på! (Foto: Ringerike kommune)

Nytt kurs (dato kommer)

 

Det blir arrangert nye søvnbehandlingskurs i regi av  Modum, Ringerike,og Sigdal kommuner.
Planlagt første oppstart i høst er 7.september 

Du kan lese mer her:
Rask psykisk helsehjelp 

E-post: rask.psykisk.helsehjelp@modum.kommune.no
Telefon 32 74 94 40