Massiv innsats for tidlig foreldrestøtte

Modum, Sigdal og Krødsherad samarbeider om hvordan gi støtte til barnefamilier for at foreldrene skal få verktøy til å løse utfordringer. Prosjektet heter TIBIR - tidlig innsats for barn i risiko.

TIBIR-kurs i Modum 8. april 2025

Har du som forelder sagt eller tenkt noe slikt?

«Jeg er så lei av å mase og kjefte.»

«Vi prøver alt, og det fungerer ikke. Barnet mitt hører ikke på meg.»

«Barnet vårt forhandler i det uendelige, lenge etter at tålmodigheten har tatt slutt.»

«Enda en ettermiddag med søskenkrangling.»

«Åh jeg gruer meg for å si ifra til barnet mitt, det blir jo bare trøbbel.»

Alle barn oppfører seg slik som dette fra tid til annen. Noen ganger handler vi voksne spontant med frustrasjon, sinne og oppgitthet. Når det blir et mønster som gjentar seg over tid kan det være godt å få noen å rådføre seg med.

Nå er det hjelp å få

40 ansatte helsestasjon, skolehelsetjeneste, barnehage og barnevern i kommunene Modum, Sigdal og Krødsherad har nå fått opplæring i kartlegging; å oppdage de barn og familier som kan ha nytte av et slikt tilbud.

De skal være god støtte for de foreldre som forteller om utfordringer, lurer på om de trenger hjelp, samt hva de kan få hjelp til. Kartleggerne skal bli gode på å finne ut om TIBIR er riktig tiltak og gi familier hjelp tidlig, før det blir for vanskelig.

Målrettet trening - konkrete verktøy

TIBIR i Modum, Sigdal og Krødsherad tilbyr målrettet veiledning til foreldre hvor en trener på alternative måter å møte barnet på. Foreldrene får konkret tilpasset verktøy som de prøver ut hjemme.

Eksempler på temaer:

  • Bedre samarbeid og virksomme beskjeder.
  • Læring av nye ferdigheter gjennom ros og oppmuntring.
  • Regler og grensesetting.
  • Oversikt og oppfølging.
  • Problemløsning knyttet til hverdagen i familien.

Trener med rådgiver

Det som er annerledes enn andre kurs og samtaler er at foreldrene trener sammen med rådgiver i forkant før de prøver ut hjemme. Da kan de trygt utforske hvilken måte som er mest hensiktsmessig for sin familie og sitt barn. Tilbudet er gratis og går over 3-8 avtaler.

I alle kommuner skal familier med behov komme i kontakt med en kartlegger som ved behov tar kontakt med en rådgiver for å gi familien hjelp.

7 foreldrerådgivere i Modum


Det er utdannet 7 TIBIR foreldrerådgivere i 2024. 4 i Modum, 2 i Sigdal og 1 i Krødsherad.
Fra før har kommunene 4 PMTO-terapeuter som jobber med familier med større utfordringer. Når vi nå får kartleggere i helsestasjon og i barnehage, der hvor barna er og foreldrene først tar kontakt, får kommunene en samlet kompetanse satt i system.
Terapeutene er også veiledere og kursledere for rådgiverne.

 

Et kunnskapsbasert program utviklet av NUBU, Nasjonalt Utviklingssenter for Barn og Unge.

Målet er å forebygge og behandle begynnende atferdsproblemer. Fokuset er på samspillet mellom foreldre og barn for å redusere negative mønster, styrke foreldre i foreldrerollen og styrke barnets sosiale kompetanse. Tilbudet er for barn i alder 3-12 år og deres foreldre, hvor barna står i fare for eller har utviklet atferds utfordringer.

Prosjekter består av TIBIR kartleggere som hjelper foreldre å få riktig hjelp, TIBIR Rådgiver som jobber med foreldrene 3-8 ganger for å få til endring i samspillsmønstre og PMTO Terapeuter som jobber med mer fastlåste mønster over tid.

TIBIR i Modum Sigdal og Krødsherad har som mål å sette kommunens ulike hjelpetjenester i stand til å oppdage, håndtere og følge opp ulike nivåer av atferdsproblem så tidlig som mulig i utviklingsforløpet. Vi ønsker å fokusere på samarbeid mellom tjenester innad i kommunen og samarbeid mellom kommunene.

Sist oppdatert

Kontaktinformasjon

Familiens hus; 32 78 40 60
TIBIR-koordinator: Therese Ekstrand,
telefon 47 45 78 41

Foreldre kan ta kontakt med barnets helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon.

Ansatte i barnehager kan hjelpe foreldre å få kontakt med en TIBIR-veileder.

TIBIR-kus på rådhuset

Francesco Zangrillo (,kommunepsykolog i Sigdal), Therese Ekstrand (TIBIR-koordinator), Heike Andrea Haug (familieterapeut i forebyggende helse i Krødsherad og Sigdal), Grethe Sjaamo (avdelingsleder skolehelsetjenesten) og Lene T Hansen (leder Familiens hus Modum) har stor tro på at TIBIR-konseptet vil bidra overfor familier som sliter relasjonelt