Modum – en Fairtrade-kommune

....bidrar til fattigdomsbekjempelse 

 

fairtrade - hovedbilde.JPG

Modum kommune har blitt en Fairtrade-kommune; nummer 23 i Norge.
 

Med det forplikter vi oss til å benytte Fairtrade-merkede produkter, og med det bidra til fattigdomsbekjempelse, rettferdig handel, ivaretakelse av menneskerettigheter og reduksjon av barnearbeid.

Nå oppfordrer ordføreren alle til å følge kommunens eksempel.
 

Det var kommunestyret vårt som enstemmig gikk inn for å bli en Fairtrade-kommune. Nå er godkjenning gitt, diplomet som beviser deltakelse på plass, en prosjektgruppe har vært i sving, og konkrete planer foreligger for hvilket nivå Modums bidrag skal ligge på.

fairtrade-diplom.jpg- Målet er at 8 prosent av kaffeforbruket i kommunen totalt i 2019 skal være Fairtrade-merket, og at dette skal øke til 20 prosent i løpet av 2021, sier Anne-Bjørg Aspheim fra styringsgruppen.
Vi  begynner i signalbygget, rådhuset, der all kaffe som selges gjennom kantina fra og med neste uke være Fairtrade-merket.


Juice er neste produkt på agendaen. Der er målet en økning til 10 prosent i 2021 – også det i kommunen sett under ett.
En oppfordrer med det samme alle virksomhetene ute
i kommunen til å være solidariske ved å benytte
Fairtrade-produktene.


Fairtrrade kaffe_colombia_2015_22774.jpg- Dette er den beste måten vi kan bidra til det å utrydde fattigdom. Vi betaler litt mer, men sørger for at produsenter over hele verden får en bedre pris for sine produkter, sier Maren Wiger, leder i styringsgruppen.

- Det er viktig at det offentlige går foran i kampen for menneskerettigheter og rettferdig handel. Vi i Modum kommune ønsker å være en foregangskommune. Nå oppfordrer vi andre kommuner, samt bedrifter og privatpersoner til å følge etter, sier ordfører Ståle Versland.

Styringsgruppen har bestått av Maren Wiger (leder), Brit Eva Helgedal, Gro Jensvoll og Anne-Bjørg Aspheim.


Les mer om Fairtrade her 

Bildetekster:
Anne-Bjørg Aspheim, Maren Wiger og ordfører Ståle Versland er stolte over å presentere Modum som Fairtrade-kommune
Diplomet er på plass. Modum er Fairtrade-kommune nummer 23 i Norge.
Kaffebønder i Colombia er av de  produsentene som vil tjene på at du og jeg kjøper Fairtrade-produkter (Foto: Fairtrade Norge)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fairtrademerket.JPGFakta om fairtrade
Fairtrade er en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan de selv bekjempe fattigdom. Fairtrade-standardene sikrer bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser for bønder og arbeidere i utviklingsland, slik at de kan investere i produksjon, lokalsamfunn og en bærekraftig framtid.
Fairtrade-merking av produkter er et konkret og pålitelig verktøy for importører og forbrukere i Norge som ønsker å bidra til mer rettferdig handel og utvikling i fattige land. I dag finnes det Fairtrade-merket kaffe, te, kakao, sukker, juice, is, sjokolade, bananer, ris, krydder, honning, bomull, blomster og vin i Norge.