carnegie1.jpg

13. august 2020 reddet Nina Lobben (45) med sin snarrådige innsats menneskeliv under en brann på Vikerjordet i Vikersund. I går ble hun hedret med Carnegies heltemedalje i bronse.

- Du handlet før du vurderte og tenkte. Du var snarrådig, og du satte ditt eget liv og helse på spill for å hjelpe andre i den ytterste nød. Du er en ekte helt, sa ordfører Sunni Grøndahl Aamodt under en høytidelig utdeling av den gjeve hedersbevisningen på Tyrifjord hotell onsdag ettermiddag.

Det var for snaue ett år siden det skjedde. Nina Lobben hørte brannalarm og fortvilte rop og skrik. Hun skjønte fort at det var full fyr i firemannsboligen i nabolaget.
Der bodde fire familier, alle med utenlandsk opprinnelse.

Barføtt løp Nina inn i bygningen for å få ut mennesker. Hun måtte snu på grunn av varme og røyk, og skjønte fort at det var barn igjen i andre etasje. Hun løp derfor til baksiden av boligen, der hun så en fortvilet ung jente i vinduet.
Nina Lobben gjorde anskrik og ba jente hoppe.

carnegie 2.jpgManglende norskkunnskaper, sammen med skrek og sjokk, gjorde at jenta ble stående. Røyken veltet ut og flammene nærmet seg. Rett før det var for sent hoppet jenta, landet i Ninas armer - og reddet dermed livet.
Nina bidro da til å dra bort jentas mor, som midt i kaoset hadde besvimt.
Alt skjedde før brannvesenet hadde kommet til.

- Det er liten tvil om at du bidro til å redde liv. Du gjorde en heltemodig innsats, sa brannmester Inge Bye fra Modum brannvesen, som sammen med rådmann Aud Norunn Strand deltok på den minneverdige heltemedalje-utdelingen i går.

Kommunen spanderte middag for Nina og hennes fire ungdommer i nydelig sommervær.
Nina Lobben ble en flott medalje og en stor medaljong, samt et nydelig diplom til del.


Det var også Modum kommune som innstilte Nina Lobben til heltemedaljen, som blir svært få til del. Den har ikke blitt delt ut i Norge siden 2019. I Modum har den blitt delt ut en gang tidligere, i 2018, da Ann-Kristin Hallerdalen ble hedret for heltemodig innsats under brannen i Lilleåsgata i Åmot i 2017.
I tillegg har vi fått opplyst at Lars Magne Nilsen fra Åmot fikk den samme medaljen tidlig på 70-tallet, også det etter en brann i Lilleåsgata.

Og brannhelten selv var overrasket og glad over medaljer og flott diplom som ble henne til del.
Hun har fått ødelagt en tommel som følge av at hun tok imot jenta som hoppet fra andre etasje, en skade hun må leve med resten av livet.

- Og det var en vanskelig tid før firemannsboligen ble helt revet. Hver kveld sivet det røyklukt inn på soverommet mitt, noe som fremkalte vonde minner, sier Nina Lobben.

Selv har hun etter hendelsen blitt enda mer nøye med brannsikkerhet i eget hus.
Det kan utvilsomt være en nyttig påminnelse for alle oss andre.
 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
carnegie medalje.jpgFakta Carnegies heltemedalje
Carnegies Heltefond i Norge ble opprettet i 1911 som en norsk del av det internasjonale Carnegie Hero Fund.

Fondets grunnlegger var Andrew Carnegie (1835-1919), som utvandret fra Skottland til USA i 1848. Han donerte store penger til et hjelpefond for å hedre helter, et fond som i dag eksisterer i mange land.


Fondet sorterer under Det Kgl. Nærings- og Fiskeridepartement. Det er Statsforvalterne som deler ut medaljer og honnør. Ordførere kan dele ut på vegne av denne.

Fondets formål er å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre. I særlig grad er det viktig å fremheve de lokale og uselviske helter som gode eksempler for andre

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Leder i styret for Carnegie i Norge er Liv Arnesen. Hun har med blant annet en representant for dem amerikanske ambassaden i styret
Bildetekster