Konas 40-årsdag 19. oktober 2020 var Lars-Kristian Mobergets første dag i sitt nye liv som røykfri.
46-åringen fra Åmot er en av de svært mange som har fått hjelp til å slutte å røyke ved hjelp av Frisklivssentralens røykeslutt-kurs.
 
lars kristian moberget høyde.jpg- Et supert opplegg som hjalp meg vanvittig. Jeg tror nesten jeg ikke hadde klart å slutte å røyke uten dette opplegget, sier Lars-Kristian, til daglig prosessoperatør på Modum Glassindustri.
Kurset innbefatter 6 kurskvelder, gratis medikamentell behandling i 12 uker, samt faglig oppfølging og støtte.
 
Ble mer seriøst
To ganger tidligere hadde Lars-Kristian gjort reelle forsøk på å slutte.
Begge ganger gikk det skeis.
- Så leste jeg om kurset på Facebook-siden til Modum kommune, og meldte meg sporenstreks på. Da var det liksom alvor. Nå skulle det skje. Jeg har ikke angret ett sekund. Det har blitt et nytt liv etter kursstart i oktober 2020, sier han.
 
Gratis medisiner
Moberget skryter av vennlige og dyktige kursledere, hyggelige medelever, gruppestøtten, samt ikke minst gratis legemidler i 12 uker.
-Jeg vet jo ikke om disse medisinene faktisk hjelp meg. Det får jeg aldri svaret på. Men det er flott at Modum kommune og Frisklivssentralen kan tilby noe slikt - og det helt gratis, fortsetter han.

Han stiller opp i denne reportasjen takknemlighet overfor dem som hjalp han, og for forhåpentligvis å motivere flere til å benytte denne metoden for å stumpe røyken.
Livet ble nemlig så mye bedre etterpå.

Rollemodell
​-Jeg har fått vanvittig mye godord og skryt etter at jeg ble røykfri. Kona er jo fornøyd. Det er også de tre ungene, som lenge hadde gitt utrykk for ønske om at pappa skulle legge bort sigarettpakka for godt. Det handler jo også litt om å være en god rollemodell, sier han.

- Nå reagerer jeg på røyklukt. Det er så vanvittig deilig å slippe røykhoste og harking av samme grunn. Og jeg er mindre stresset; i den forstand at jeg ikke hele tiden er «på jakt» etter neste mulighet for å få tatt seg en blås. Dessuten er smakssansen så mye bedre, noe som gjør at jeg i langt større grad har glede av mat, smiler han.

Vi er heldige utvlage
Modum er en av få kommuner i landet som kan tilby dette opplegget – med kurs og fri medikamentell behandling i 12 uker, sier kursleder Anne-Line Kodahl Tverlid, fysioterapeut på Frisklivssentralen.
Det hele er et forsøksprosjekt fra Helsedirektoratet, og Modum er en av pilotkommunene.
Eller for å si det på en annen måte, moingene er et «utvalgt folk» som er heldige som har dette tilbudet.

Vennlig hjelp
Bare i 2021 kjørte Frisklivssentralen 18 kurs. Nå er nye kurs i gang, og flere tilbud ute; både digitale kurs og ved fysisk fremmøte.
- Vi har hatt cirka 250 deltakere inntil nå. Svært mange melder om store helsegevinster når de har klart å stumpe røyken. Vi får supre tilbakemeldinger fra fornøyde deltakere, sier Kodahl Tverlid.
Hun er klar på at en på kursene legger vekt på gevinstene ved å slutte fremfor ulempene ved å fortsette.
- Her er ikke noe pekefinger-mentalitet. Vi er her for å hjelpe, forteller hun.

Nå er det din tur
Lars-Kristian er altså av moingene som har benyttet tilbudet- og som har klart det.
Og på spørsmål på om han kommer til å begynne igjen, er svaret tindrende klart:
- ALDRI
Nå har altså DU sjansen. Med deg på via link under eller ring Frisklivssentralen på tlf 957 71 520.