Lager liv i journalene

Modum-fysioterapeuter kombinerer bokstaver med film
- nå forskes det for syv mill. kr.

Fysioterapeuter ansatt i Modum kommune ville gjøre en forskjell, og tok saken i egne hender. Resultat; inn med filming og fotografering tilhørende vår moderne tid. Dette kan effektivisere og berike skriftlige journaler, og gjøre kommunikasjonen mellom helsepersonell mer nøyaktig og forståelig.
Sammen med kollegaene Tine Flaglien og Ole Magnus Hansen avsluttet barne- og ungdomsfysioterapeut Wencke Aase i 2019 et forprosjekt hvor de benyttet video og bilder i møte med nærmere 100 barn i ulike barnehager i kommunen.

- Det begynte med frustrasjon hvor vanskelig det er å beskrive skriftlig det vi ser når vi har en pasient. I tillegg opplever vi at det kan være vanskelig for fastleger og spesialister å se for seg pasienten basert på en skriftlig framstilling, sier Aase.
Nå er Sintef Digital, Kongsberg og Krødsherad kommune, Sunnaas og Drammen sykehus og flere andre koplet på i et tre-åring prosjekt. OsloMet er samarbeidspartner på forskningssiden, og Posicom AS er med som partner og leverandør av videoløsningen.
Og Norsk Forskningsråd har bidratt med syv millioner kroner. Prosjektet gjennomføres over tre år og skal være ferdig i juni 2023.

-Ved å dele video og bilder, vil alle ha et langt bedre grunnlag for å vurdere hva pasienten trenger, hvilke behandlinger som har hatt effekt og hvor stor progresjonen har vært, sier Wencke Aase, og fortsetter:
- Hvis dette fungerer, vil det kunne bli tatt i bruk i mange flere deler av helsesektoren. For eksempel i sårbehandling, rehabiliteringsoppfølging, i hjemmetjenesten; i det hele tatt som et godt hjelpemiddel i et samarbeidet mellom helsepersonell til beste for pasienten.
Sist oppdatert