Anbefaler jodtabletter for hjemmelagring

Gjelder alle under 40

Jodtabletter plansje.JPGStatens strålevern vil med dette informere om at det fra 1. november kommer jodtabletter til salgs på apotekene. Myndighetene anbefaler at alle under 40 år, gravide, ammende og de med hjemmeboende barn kjøper tabletter for hjemmelagring.

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod. Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år, mens de over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen, og trenger ikke ta jodtabletter.

Når folk kjøper tabletter på apoteket, får de med seg en informasjonsbrosjyre tilpasset det merket som er til salgs i apotek. Jodtabletter står også på listen over hva man bør ha hjemme i DSB sin kampanje for egenberedskap.
Informasjonsbrosjyre om jodtabletter til befolkningen, deles ut på apoteket. Mer informasjon vil også publiseres på Strålevernets nettsider i tiden fram mot 1. november.

jod.jpg


Les mer på Statens strålevern sin side her